Limbah Cangkang Kepiting sebagai Biokoagulan pada Sistem Water Treatment (Kajian Pengaruh Variasi Jenis dan Konsentrasi Koagulan, Kecepatan Pengadukan)

Authors

  • Ani Melani Universitas Muhammadiyah Palembang
  • Robiah Universitas Muhammadiyah Palembang
  • Pandu Pratama Universitas Muhammadiyah Palembang

DOI:

https://doi.org/10.37338/inovator.v6i2.247

Keywords:

Cangkang Kepiting, Kitosan, Water Treatment

Abstract

Generates quite a lot of hard skin (shell) waste, the amount of  waste can reach around 40-60% of the total weight of the crab. Crab shell waste contains chemical compounds, including 30-40% protein; 30-50% minerals and 50-70% Chitin. Chitin can be further processed to produce chitosan which has many benefits in various fields, one of benefits is as a coagulant. The purpose of this study was to determine the characteristics of the crab shell with SEM and FTIR test and its ability as a coagulant by determining concentrations at concentrations of 50, 75, 100 , 150  and 250 mg/l and stirring speed at 100, 120 , 130 , 140  and 150 rpm in each coagulant with the coagulation-flocculation (jartest) process. This experiment uses chitin powder and chitosan as primary coagulants whose test results are compared with alum synthetic coagulants. The water samples used in this research were taken from the raw water treatment systems. From the results of this study, the results obtained were 250 mg/l consentration chitin powder capable of reducing 53,1%  turbidity at 130 rpm stirring speed and 150 mg / l concentration chitosan capable of reducing 62.8% turbidity at stirring speed 130 rpm.

References

Enrico, B. (2018). Pemanfaatan Biji Asam Jawa (Tamarindus indica) sebagai Koagulan alternatif dalam Proses Penjernihan Limbah Cair Industri Tahu, Sekolah Pascasarjana Universitas Sumatra Utara.

Fernando, L. A. T., Poblete, M. R. S., Ongkiko, A. G. M., & Diaz, L. J. L. (2016). Chitin Extraction and Synthesis of Chitin-Based Polymer Films from Philippine Blue Swimming Crab (Portunus pelagicus) Shells. Procedia Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.proche.2016.03.039

Hendrawati, S., & Sumarni, N. (2015). Penggunaan Kitosan sebagai Koagulan Alami dalam Perbaikan Kualitas Air Danau. https://doi.org/10.15408/jkv.v0i0.314

Manurung, Tambak, dkk. 2015. Efektivitas Biji Kelor (Moringa oleifera) Pada Pengolahan Air Sumur Tercemar Limbah Domestik. Dalam Jurnal Ilmiah Fakultas Teknik LIMIT’s. Vol 8, No.1: 37-41.

Martati, E., Susanto, T., Yunianta, & Ulifah, I. A. (2017). Isolasi Khitin dari Cangkang Rajungan ( Portunus pelagicus). Kajian Suhu dan Waktu Proses Deproteinasi. Jurusan Teknik Hasil Pertanian Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Brawijaya. Malang.

Mohadi, R., Kurniawan, C., Yuliasari, N., & Hidayati, N. (2014). Karakterisasi Kitosan dari Cangkang Rajungan dan Tulang Cumi dengan Spektrofotometer FT-IR Serta Penentuan Derajat Deasetilasi Dengan Metode Baseline. Seminar Nasional FMIPA UNSRI 2014.

Putra, R., Lebu, B., Munthe, M. H. D. D., & Rambe, A. M. (2013). Pemanfaatan Biji Kelor sebagai Koagulan pada Proses Koagulasi Limbah Cair Industri Tahu dengan Menggunakan Jar Test. Jurnal Teknik Kimia USU. Medan.

Rahayu, L. H., & Purnavita, S. (2017). Optimasi Pembuatan Kitosan dari Kitin Limbah Cangkang Rajungan ( Portunus pelagicus ) Untuk Adsorben Ion Logam Merkuri. Kimia Industri.

Risdianto, D. (2013). Optimisasi proses koagulasi flokulasi untuk pengolahan air limbah industri jamu ( studi kasus pt. sido muncul ). Thesis Universitas Diponegoro.

Setiawan, D. (2014). Perbandingan efektifitas Kitosan dari Kepiting Rajungan dan Kepiting Hijau sebagai Biokoagulan, serta PAC sebagai Koagulan Kimia. Thesis Universitas Indonesia.

Stefunny, Titin Zaharah, Harlia, 2016, Sintesis, Karakteristik dan Aplikasi Kitosan dari Cangkang Udang Wangkang sebagai Koagulan dalam Menurunkan Kadar Bahan Organik pada Air Gambut.

Zemmouri, H., Drouiche, M., Sayeh, A., Lounici, H., & Mameri, N. (2013).Chitosan application for treatment of Beni- Amrane’s water dam. Energy Procedia. https://doi.org/10.1016/j.egypro.2013.07.064

Downloads

Published

2023-12-13

How to Cite

Ani Melani, Robiah, & Pandu Pratama. (2023). Limbah Cangkang Kepiting sebagai Biokoagulan pada Sistem Water Treatment (Kajian Pengaruh Variasi Jenis dan Konsentrasi Koagulan, Kecepatan Pengadukan). Jurnal INOVATOR, 6(2), 50–55. https://doi.org/10.37338/inovator.v6i2.247

Issue

Section

Artikel